Lånat paradis

Kina och Indien, stora länder med enorm befolkning. Chinatown och Little India, inslag i många av världens metropoler. Små oaser för flyttande människor från de båda jättarna. Sverige, litet land med liten befolkning men med ett stort behov av sökande, flykt och resor. Sökande efter sol och värme. Flykt undan vinterns bistra mörker. Men trots vår resiver finns inte någon plats i världen där svenskar samlas i mängder och som kan liknas vid de små versionerna av Indien och Kina. Ingenstans vad jag upplevt. Med ett undantag. Några mil utanför Afrikas västkust i Europas mest solsäkra paradis. Gran Canaria. 

Playa del Ingles - färgglatt svenskparadis

Playa del Ingles - lång strand med parasoll

Alltsedan chartern till ön från mitten femtiotal har Gran Canaria varit en högst populär tillflykt för svenska solsökare. Behagligt klimat och solsäkert. Långa sandstränder och överkomliga priser. Området Maspalomas har sedan Nueva Suecias etablering mitten sextio i San Augustin varit centrum för vad skulle kunna kallas Lilla Sverige. San Augustin, Playa del Ingles, Meloneras och San Fernando - alla delar av denna lilla svenska låne-koloni. Chartern expanderat söderut med stora moderna hotell och väldiga komplex av bungalows. Hotellen i Maspalomas äldre delar som Playa del Ingles och San Augustin är dock fortfarande lockande resmål för charter men i dessa områden märks även en ansenlig mängd välmående pensionärer. Svenska ord klingar ljudligt längs gatorna. Aftonbladet finns att köpa i närbutiken. Skyltar och menyer på svenska. I grannhuset huserar Fastighetsbyrån och Lill-Babs är vinterns stora dragplåster på lokala dansbandspalatset. Inte någonstans i världen har jag upplevt så mycket svenska som i Maspalomas. Inkastarna pratar svenska, kyparna pratar svenska och affärsbiträdena pratar svenska. Inte överallt men längs turistråken långt från ovanligt. Övervintrade svenskar och sextio år av svensk charter har satt sina spår även hos lokalbefolkningen i Lilla Sverige.

Beskrivning på de stora europeiska språken

Direkt från Otterbäck - Bröderna Högberg

I Maspalomas kan man antagligen vara helsvensk hela veckan

Jag reste ner till Maspalomas med ambitionen att springa Advanced, den kortare versionen av TransGranCanaria. Med datorn i väskan bredvid löparskorna och en jättelik portion optimism flyttade jag kontoret till San Fernando, området strax norr om Playa del Ingles.

Nu var det så att jag hade vanvårdat min kropp på ett missgynnande sätt inför denna resa. Känslan i Iten i januari  var aldrig på topp. En lugn vecka efter hemkomst innan dags för start av vinterträning på hemmaplan. Ingen lätt känsla trots lugn vecka och månad på hög höjd. Sega ben. Sega pass. Långpasset på Skutberget första helgen i februari blev ingen trevlig upplevlese. Trampade runt några timmar på snö-spåriga, hårda stigar. Oroväckande känsla i höger höftparti. Slutförde dock i skogen och avslutade med backe på bandet i gymmet. Sen blev det Halta-Patrik.

Löparkontor San Fernando

Förhoppningen var muskulär låsning men två massage-timmar gav ingen effekt. Varje fotisättning kändes i höften. Jogg inte att tänka på och långsam gång gjordes med överdådigt haltande. Styrka, stretch, trainer och trappmaskin i kombination eftersök ömma punkter i gluteus med bandyboll. Långsamt bättre för varje vecka men vid ombordstigning rikning Las Palmas var gången fortfarande ömt ansträngd. Test på plats, en kilometer-lång, progressiv jogg till stranden grusade allt hopp om lopp. Efter 900 meter blev joggen ömmande gång.

Kallt i bergen innan start Advanced

Ockelbo-gänget Elov och bröderna Lantz var på plats för träning inför trail-VM så planen om löpning förbyttes till planen om support. I en hyrbil med adrenalin-stinna löpare gick turen ändock upp i bergen. Släppte av trion vid start och åkte till första supportstationen vid Tejede, drygt elva kilometer in i loppet. Hann knappt på plats innan Elov dök upp och bara sekunder senare kom dubbla Lantz. Elov ut först, och sedan Jocke medan Johan tog det ganska lugnt.

Förberedelser strax innan start. Elov undrar om inte Jocke ska sätta på sig skor som det inte står Elov i. Skor med Jocke i fanns dock inte med i bilen.

Andra stationen Tunte efter knappa 35 kilometer. Johan dök in tätt följt av Elov som snabbt fyllde på sin väst och sprang vidare. Johan plockade lite i prylarna innan han lämnade stationen. Efter några minuter kom även Jocke till stationen. Klagade lite över skorna. Han hade nämligen tagit fel skor på morgonen och fått med sig Elovs skor som var aningen för små. Vi snörde snabbt av skorna och bytte till Johans extra-par. Min del av tävlingen avklarad. Åkte till Maspalomas, lämnade bilen och tittade målgångar. Hela Ockelbo-maffian kom i mål på fina resultat.

Race day - första fina dagen

Södra delen av Gran Canaria är mycket torr

Gran Canaria, solparadis? Nja. Nästan hela veckan i Maspalomas kall, regnig eller blåsig med dagstemperatur runt femton.  I bergen trillade snö och regn i skalor runt noll. Dagen innan Advanced skulle den kortare Maraton gått av stapeln men flyttades en dag framåt då en storm var i antågande. Hoppas inte alltför många åkte hit från kalla Sverige för sol denna vecka.

Inte bara Gran Canaria som har snö. Försening till Arlanda pga av snö och av någon anledning slutade även bagagesystemet fungera på Arlanda när snön kom. Drygt två timmar att få väskan.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Länge sedan

Gate D1 till evigheten

Hem