Länge sedan

Det var länge sedan jag besökte ett nytt land. Så länge sedan jag inte minns vart och när. Det finns dock långt fler länder att se än vad som setts. Upplevelsen är skillnaderna. 

Nu. Ville bara komma "hem" för en stund. Hem som i något där man trivs bäst, inte vardag och utan måsten. Bara. Vara. Hemma. Läsa en bok. Dricka en Guinness. 

Guiness på Brick Alley Café 

Anrika The Temple Bar

Henry Street och den 120 meter höga The Spire

Dublin känns som en stad av lagom storlek. Utan stress. Platt och inklämd mellan några kullar och havet. Sten och tegel i gamla kvarter och moderna områden. Explore by walking. Benen räcker gott till att upptäcka de centrala delarna där det mesta kretsar kring Temple Bar. Kulturen, vad som återfinns på pubarna. Guiness och trubadurer. Letandes plats för läsande och Guiness hittade jag en pub, Brick Alley Café, nära den legendariska The Temple Bar. En timme senare gled en gråskäggig trubadur in och spelade irländskt på en liten gitarr. Han var duktig att spela men usel att sjunga. Blandade det irländska med gamla stycken av Pink Floyd med flera. Han borde hållt sig till det irländska. Gick sedan runt med en hatt på den lilla puben och suktade bidrag. I en tid då det digitala tagit över är mynt och sedlar något som sällan hittas i fickan. Även om jag haft kanske inte gett då min uppmärksamhet gick till boken samt det faktum att han sjöng illa och var aningen otrevlig mot människor som kikade in för en kort upplevelse av irländsk pub - come in and buy a drink or get out.

Inte bara pubkulturen förenar England och Irland, så gör även regnet

Skillnader Sverige
- stor del av det sociala sker, likt England, på puben och inte hemma
- en pint på lokal är prisvärd
- mat på lokal är prisvärd (nu lite dyrare pga dyr Euro)
- öppenheten mot andra människor verkar mer påtaglig här än hemma

Det som dock kanske är aningen lika är matkulturen då även Irland likt Sverige kommer från fattiga århundraden med skrala skördar innan 1900-talets senare hälft. Fet, enkel mat. Då vi hemma vandrat en bit från den traditionella husmanskosten ringlar den tunga doften av stekt fett fortfarande ut från pubar och restauranger i Dublin. 

Harpan, originalet till Guiness symbol

Guiness-reklam

Huvudnumret i sin egen vagga

Även om jag tänkt göra "ingenting" förutom läsa lättsmält ville jag ändå besöka Guiness Storehouse. Museum över en nära trehundra-årig succé. Historien berättad över fyra våningar för att avslutas på en sjätte med avsmakning. På femte våningens restauranger två andra kulturpelare i det irländska bygget, dans och trubadur. Whisky in jar. Tribut till Sinead. Irland under ett tak.

En glimt av Dublin




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hem

Gate D1 till evigheten