Dårskap och dröm

Har varit några dagar på ön Reunion, utanför Madagaskar i Indiska Oceanen. Varje år i oktober hålls här ett ultra-lopp, Grand Raid Ile de la Reunion eller som det oftast kallas Diagonale des Fous - Dårarnas Passage. Öknamnet kommer troligen från det faktum att stigen är lång och går genom högst ogästvänlig terräng. Den totala längden varierar men är oftast 170 kilometer eller strax därunder. Reunion är en liten vulkanö med en topp över tretusen och flera över tvåtusen så trots den lilla ytan ryms djupa dalar och höga vulkan-berg. Temperaturen ligger stadigt strax under trettio och luftfuktigheten är påtaglig. Stigarna slingriga och väldigt tekniska. En tidigare damvinnare beskrev loppet som - "Welcome to hell". Scenen upplagd för äventyr. 


Morgondagens terräng


Inte bara rötter


Dramatiskt landskap


Energiplan


Utrustning och drop-bags med energi plus ombyten

Två drop-bags, en vid Cilaos efter 65 kilometer och ytterligare en vid Sans Souci efter 126 kilometer. Energiplanen klar, västen packad och drop-bags hopsnörade. Energiplanen enkel - 300-400 kcal per timme. Löpplanen likaså - flyta de första 61, hålla igen en aning fram till 113 och sedan rulla på med vad som finns kvar. Första sträckan tre toppar på profilen, andra fyra toppar och så även tredje. Starten går imorgon torsdag klockan 22:00 lokal tid och åtta timmars mörkerlöpning inleder loppet. 

Tuffa passager vid 58k, 71k och 108k


Obligatorisk utrustning, runt 3000 kcal i västen per sträcka där stor del är gel och sportdryck både blandad och oblandad. 400 kcal per flaska. Klockvalet blev dock inte riktigt som planerat. Köpte ny klocka innan loppet, Garmin 935, för att få batteri som räcker hela loppet. Hittar dock inte laddsladden så den planen blev att backa innan packandet började. 

Diagonale des Fous är ett av de lopp jag länge velat göra men inte känt att jag kanske varit förberedd. Ett drömlopp. Anmäld, på plats och redo för den långa stig som väntar på andra sidan startlinjen. Hoppas svagheten i benen under TDS blev eliminerad under mina två träningsveckor i Chamonix som föregick denna resa (Arbetsläger).  


Highlights 2016





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Länge sedan

Gate D1 till evigheten

Hem